Voorwoord

Actualiteiten en ontwikkelingen op een praktische manier zonder teveel juridische taal

In dit magazine

De oorlog in Oekraïne zorgde begin dit jaar al voor een fikse stijging van de gasprijzen. Inmiddels voelen we allemaal de ongekende inflatie in onze portemonnee. Duurdere boodschappen en een verveelvoudigde energierekening duwen steeds meer huishoudens richting ernstige problemen en de zorgen over een op handen zijnde recessie van de economie nemen toe.

Ook op het gebied van energie waren de afgelopen maanden op z’n zachtst gezegd turbulent. Waar eerder dit jaar nog Russisch gas via Nord Stream Europa binnenstroomde, werd dit eind september onmogelijk gemaakt door sabotage. Explosies zorgden voor vier gaten in de leidingen, waardoor naar schatting evenveel methaangas als de jaarlijkse uitstoot van een stad als Parijs rechtstreeks in de atmosfeer terecht is gekomen. De Nederlandse overheid heeft daarnaast besloten een prijsplafond in te stellen voor gas en elektriciteit. Huishoudens en andere kleinverbruikers betalen volgend jaar tot 1.200 kuub gas en 2.900 kWh een door de overheid vastgesteld tarief. Het prijsplafond gas wordt door de ACM ook verwerkt in de maximumtarieven voor warmte. Deze maatregelen zouden consumenten volgend jaar wat meer financiële ruimte moeten bieden, maar de gevolgen voor de schatkist zijn ongewis.

En dan, voor dit magazine natuurlijk heel relevant: op juridisch gebied is er de afgelopen maanden heel veel gebeurd. Niet alleen op het gebied van de Wet collectieve warmtevoorziening (hoe staat het er nu voor en worden de warmtetarieven ondertussen eens losgekoppeld van de gasprijs?), maar ook in de rechtspraak is over warmte veel te doen geweest. Daarnaast worden er, om de drukte op het elektriciteitsnet te bestrijden, ondertussen belangrijke stappen gezet in congestiemanagement. We lopen deze graag met u door.

Ook op het gebied van waterstof zijn er weer veel ontwikkelingen en de contouren voor ‘de waterstofmarkt’ in Nederland worden steeds meer zichtbaar. Naast warmte, elektriciteit en waterstof zetten we bij de actualiteiten uiteraard ook weer de ontwikkelingen rondom omgevingsrecht, vastgoed en belastingen voor u op een rij. Het sluitstuk van dit Energy magazine is in deze editie een artikel over het ondertussen befaamde Acantus-arrest; wat is nou precies de impact van dit arrest?

Tot slot kunnen we natuurlijk niet onbenoemd laten dat onze eigen bijzonder hoogleraar Energietransitie en Klimaatverandering Marjolein Dieperink op 28 september haar inaugurele rede heeft uitgesproken. In haar rede "Zonder visie geen transitie. Het recht als accelerator van de klimaat- en energietransitie" (die hier te lezen is) legt Marjolein helder uit hoe het recht ervoor kan zorgen dat de klimaatdoelen (als deze eenmaal echt gesteld zijn) worden gehaald, in het bijzonder door de energietransitie in goede banen te leiden. Een doel waar al het juridische wat wij in dit Energy magazine bespreken toch in ieder geval enigszins op gericht zou moeten zijn, nietwaar?

AKD Energy team

Het Energy Team van AKD houdt zich dagelijks bezig met de energietransitie. Zo begeleiden we verschillende proeftuinprojecten op het gebied van warmte- en waterstof, adviseren we over geothermie en zijn we betrokken bij de ontwikkeling van zonneparken, windparken en de aanleg van elektriciteitsnetten en -aansluitingen. Ook houden we ons veel bezig met participatie in energieprojecten.

Onze kennis, in begrijpelijke taal

Wij vinden het belangrijk om onze kennis te delen en (ook) zo ons steentje aan de energietransitie bij te dragen. Daarom publiceren en presenteren we veel over dit onderwerp. Die publicaties en presentaties zijn echter vaak niet vrij toegankelijk. Daarom zijn we met dit Energy magazine gestart. Hierin delen wij actualiteiten en ontwikkelingen in de rechtspraak en regelgeving met u. Dit doen we op een praktische manier en zonder al te veel juridische taal. Dat is wat ons betreft namelijk niet altijd nodig om uit te leggen wat er speelt.

Wij wensen u weer veel leesplezier!

Namens het AKD Energy Team,

Elise Noordhoek & Keesjan Meijering

Keesjan Meijering

Volgende pagina